Ce se întâmplă dacă tratăm calul ca pe un cățeluș?

Echitatie Iasi Equester Riding Club

Ce inseamna sa fii ferm si corect atunci cand vorbim de relatia dintre un om si un cal?

Stim cu totii cat de fina este linia dintre fermitate si violenta, sau chiar abuz, in cazul unui cal.

Nu de putine ori vedem oameni care, cu intentia de a-si dresa propriile animale, le aduc in stare critica din cauza batailor aplicate.

Dar in acelasi timp vedem si oameni pe care ii putem cataloga drept fermi si corecti cu propriile animale, pentru ca nu se lasa nici calcati in picioare de acestea, dar in acelasi timp sunt si foarte blanzi cu ele atunci cand este cazul.

Deci ce inseamna sa te mentii intr-o pozitie ferma, dar corecta, fara a cadea in extrema violentei sau chiar a abuzului?

Caii nu gândesc ca noi!

In primul rand trebuie sa tinem seama de faptul ca avem de-a face cu un animal mare, de aprox 400 – 500 de kg, si nu cu un biet catel.

In al doilea rand, trebuie sa constientizam psihologia calului, sa intelegem cat de cat modul in care caii interactioneaza intre ei si sa intelegem ca regulile noastre nu se potrivesc in lumea lor.

Ahhh… si nu in ultimul rand sa NU antropomorfizam, caii nu gandesc ca noi.

Caii sunt in primul rand animale care traiesc in grupuri mari, herghelii, sunt animale vanate si prin urmare traiesc intr-o ierarhie, calul dominant in frunte si apoi cei mai slabi la capatul ierarhiei.

Cum se stabileste ierarhia in lumea lor?

Daca urmarim un cal in mediul sau, adica un cal intr-un grup de alti cai, vom vedea ca acestia isi stabilesc imediat o ierarhie. Cum fac acelasi lucru? Nu prin discutii frumoase, nu prin argumente, ci prin forta si dominanta.

Calul cel mai dominant va prelua imediat pozitia de leader in fata celorlalti. Ei nu folosesc violenta in mod constant, odata stabilita o ierarhie calul dominant nu va trebui sa se impuna in mod constant, va fi nevoie doar de simpla lui prezenta pentru ca ceilalti sa ii faca loc. In cazul in care unul dintre ceilalti cai nu se da la o parte din spatiul celui dominant, atunci va interveni lupta si forta.

Ce intelegem noi de aici? Caii au un limbaj foarte simplu si odata cunoscut ar trebui sa ne fie usor sa stabilim o relatie cu ei. Modul de stabilire a leader-ului nu se face prin metode pasnice, prin vorbe frumoase, ci prin forta.

Caii au nevoie de un conducator

Daca noi vrem sa fim leader pentru calul nostru nu e de ajuns sa incercam sa facem asta vorbindu-i frumos, rugandu-l sa tina seama de parerea noastra si sa ne asculte de bunavoie. Dar nu trebuie sa incercam sa ne impunem nici prin intermediul fortei ca unic mijloc, ci printr-o pozitie ferma si dura atunci cand este necesar.

Calul va incerca mereu sa preia el controlul daca vede ca noi nu vrem sa-l preluam, si asta pentru ca ei au nevoie de un conducator, asta este instinctul lor, daca nu au un conducator o sa ia ei aceasta atributie, au nevoie de asta pentru a se simti in siguranta.

Un exemplu simplu

Sa luam un exemplu simplu pentru a intelege mai bine ceea ce am spus.

Avem un cal, tanar, are vreo 2 ani, care incearca sa isi dea seama ce anume ii este permis si ce nu.

Noi, ca stapani de treaba si iubitori ce suntem, il tratam de parca ar fi o pisicuta mica si dragalasa, ceea ce si este uneori, ne urmareste peste tot, ne ciupeste de buzunare, maneci, maini eventual, pentru a cersi morcovi si zaharel.

Suntem foarte mandri de calutul nostru iubitor. Uneori ne mai calca si pe picioare si se impinge in noi cu umarul, noi il imbratisam ca e atat de dornic de atentie, incat nu suporta sa stea singur, saracutul de el.

Daca eventual mai da din picioare, sau incearca sa sara pe cele doua picioare din spate credem ca are chef de joaca si ii spunem pe un ton suav ca nu e voie, ca el e mare si nu ne putem juca cu el.

Ati inteles cazul, pare destul de tipic.

Dar ce vom obtine de aici peste un an?

Rezultatul

Un cal adult, de vreo 1. 60 m in greaban, 500 de kg, extrem de dominant, cu tendinta de a musca si lovi ori de cate ori vrei sa obtii ceva de la el si el nu are starea necesara pentru a te tolera in prezenta lui.

De ce? Pentru ca el ne-a testat si noi nu am observat si nu l-am pus la punct.

Sa vedem cum. Atunci cand un cal se impinge in tine cu umarul, se intoarce cu fundul, vine spre tine si asteapta sa ii faci loc, atunci calul incearca sa vada cat ii permiti. Daca te dai la o parte din fata lui el intelege ca i-ai cedat locul dominant.

Calul dominant intotdeauna are intaietate, daca el trece printr-un grup de cai, ceilalti se dau imediat din calea lui, el are voie sa intre in spatiul altui cal si aceasta va pleca de acolo si ii va ceda locul.

In momentul in care calutul tau vine la tine si te impinge cu umarul, deja iti da un avertisment, iti arata ca el vrea sa te dai la o parte.

De cele mai multe ori, tu te vei da la o parte, fara a constientiza faptul ca el ti-a cerut asta si tu l-ai ascultat.

Fermitatea: a-i arăta clar ce îi este permis și ce nu

Daca insa tu vrei sa arati ca esti dominant, vei incerca sa ii arati ca nu are voie in spatiul tau neinvitat. Cum vei face asta?

Intai prin voce, ridici tonul la el. Daca nu merge, faci cateva gesturi ferme din maini, daca nici asta nu merge folosesti o cravasa si il lovesti scurt pe umar pentru a-i arata ca nu tolerezi asa ceva. Daca este nevoie, cresti puterea loviturii pana ce calul va ceda si se va indeparta.

Este asta violenta? Eu cred ca nu se poate vorbi de violenta, calul in mod sigur nu va intelege gestul tau ca fiind violent si nu te va urî pentru asta.

Asta pentru ca in lumea lor e un comportament normal, tocmai i-ai aratat ca nu accepti ceea ce face el si el a inteles si a plecat din spatiul tau.

Asta nu inseamna ca nu te va testa alta data, dar daca vei fi perseverent si vei actiona mereu in consecinta va pricepe mesajul. Cea mai mare greseala pe care o poti face e sa nu fii perseverent.

Ori de cate ori lasi calul sa castige o batalie il inveti ceva, il inveti ca ii este permis sa actioneze necorespunzator.

Atentie, nu orice lovitură de bici sau cravasa inseamna violenta

Acest lucru poate fi foarte periculos, atunci cand vorbim de un animal de 500 de kg. Daca el se decide ca vrea sa se impuna in fata ta, lovindu-te cu o copita, atunci vei avea mult mai mult de suferit decat daca alegi sa lovesti calul cu cravasa sau biciul, in momentul in care face ceva nepermis. Pentru cal, durerea va fi foarte mica sau chiar nesemnificativa.

Este greu de crezut ca o lovitura de bici aplicata in momentul in care calul incearca sa se intoarca cu fundul la tine cu intentia de a lovi este mai dureroasa decat doua copite aplicate de un coleg de-al lui cu toata puterea in coaste.

Nu incerc prin acest lucru sa incurajez in vreun fel violenta in ceea ce priveste un animal, ci doar incerc sa arat ca atunci cand vorbim de un cal, o lovitura sau doua de cravasa sau bici sunt mai mult decat recomandate daca calul incearca sa te ameninte in vreun fel. 

Daca comportamentul lui nu va avea consecinte, el va invata ca are voie sa faca ceea ce face si asa ajungem sa avem un cal periculos, dominant si agresiv. Si acest lucru nu este bine de vreme ce un animal mare care mai este si agresiv reprezinta un mare pericol atat pentru tine cat si pentru ceilalti.

Metoda de a trata un cal ca si cum ar fi un biet catel pufos…

Veti intreba poate de ce nu putem sa aplicam si alte metode non-violente. Putem face si asta, dar pentru a obtine de la un cal o reactie pozitiva prin intermediul unor metode non-violente, prin asa numitul natural horsemanship, trebuie sa fim extrem de experimentati si sa avem o cunoastere foarte buna a psihologiei calului, ceea ce majoritatea oamenilor nu au.

Daca tu habar nu ai de comportamentul calului, de modul lui de gandire si actiune, atunci nu vei obtine nimic prin metode pasnice, nu vei face decat sa inrautatesti situatia.

Putem avea cele mai bune intentii cu un animal, putem sa ii oferim tot ce putem, sa facem exact cum au facut cei din cazul ipotetic prezentat de mine, daca nu stii nimic despre modul in care gandesc caii, atunci risti sa ai un animal care nu ti-a inteles bunele tale intentii.

Si asta pentru ca, din nou repet, caii nu gandesc ca noi. Metoda de a trata un cal ca si cum ar fi un biet catel pufos si micut nu face decat sa incurajeze un comportament extrem de dominant sau chiar violent din partea calului, si nu crezi ca cineva vrea asa ceva.

Pe cand o metoda bazata pe fermitate si consecventa va aduce rezultate mult mai bune si iti va asigura un parteneriat trainic cu un animal deosebit cum este calul.
Mult succes.

Sursa: Lumeacalului.wordpress.com

ALTE CURIOZITĂȚI DESPRE CAI:

Cum se vede lumea prin ochii cailor?

Learning the horse's body language

Horse curiosities: Why is a horse's muzzle soft and velvety?

TOP 10 funniest moments during show jumping competitions

Next Post
9 mituri despre călărie
Frica de cai - cum o depasim - Clubul Equester w

Atunci când văd un cal, simt frică.

Pozitie corecta calarie - Clubul Equester Iasi w

Ești călăreț începător? Iată prima regulă pentru poziția corectă de călărie

Caii pot să citească emoțiile umane - Clubul Equester Iasi w

Caii pot să citească emoțiile umane – VIDEO

Ochii cailor - Clubul sportiv Equester 03

Cum se vede lumea prin ochii cailor?

Despre auzul cailor - Equester 2024

AUZUL cailor: De ce se spune, despre cai, că ne pot simți frica?

Menu
×