AUZUL cailor: De ce se spune, despre cai, că ne pot simți frica?

Despre auzul cailor - Equester 2024

Caii pot auzi sunete pe care oamenii nu le pot auzi, cum ar fi ultrasunetele. Din punct de vedere al interacțiunilor cal-om, este important să luăm în considerare acest aspect. Abilitățile de auz cu frecvență mai mare ale cailor, în comparație cu oamenii, pot explica unele dintre comportamentele nedorite ale prietenilor noștri patrupezi.

1. Auzul cailor, mai dezvoltat decât cel al omului

Caii aud un spectru de frecvențe mai larg decât omul (de la 14 Hz la 25 kHz, față de gama umană distribuită între 20 Hz și 20 kHz).
Vibrațiile (frecvențe joase) pe care le detectează prin intermediul dinților, atunci când pasc, ajung până la urechea mijlocie, străbătând mandibula. Am putea spune că ecvinele “aud” cu tot corpul (inclusiv cu copitele).

2. Caii au cele mai mobile urechi dintre animalele domestice

Urechile cailor sunt orientabile ca niște radare (având cca 16 mușchi implicați, caii au cele mai mobile pavilioane între animalele domestice). Auzul cailor este astfel potențat pentru a localiza sursa zgomotelor.
Acesta este motivul pentru care, pe vânt puternic, sunt adesea neliniștiți: aud ceea ce noi nu auzim.

Spre deosebire de om care ascultă selectiv (se concentrează pe anumite sunete, neacordând atenție altora), calul practică o ascultare totală.

În plus, forma de pâlnie a urechii ecvinei oferă un câștig de presiune acustică de 10 până la 20 dB, îmbunătățind acuitatea auzului ecvin.

3. Sunete care le provoacă teamă

Există o serie de sunete care pot îngrijora calul și care ar trebui, pe cât posibil, să fie evitate.

Zgomotele ce însoțesc vehicule în mișcare sperie de multe ori caii; decibelii produși de o remorcă, un trailer, o frână stridentă, traficul în general le provoacă anxietate.

Zumzetul unei mașini de tuns, chiar o simplă forfecare, în special în jurul urechilor, pot induce de asemenea teamă cailor. Aceste zgomote le pot sugera cailor senzația de apropiere a unui roi de albine furioase, fapt ce ar speria pe oricine.

Pe de altă parte, s-a constatat reacția pozitivă la sunete asociate cu alte animale și păsări de la fermă.

4. Caii se bucură la auzul vocii umane liniștite

Deoarece auzul cailor este atât de bine dezvoltat, ei devin foarte receptivi la comenzile vocale. Călăreții utilizează adesea îndemnuri, cu o voce joasă, liniștitoare sau, dimpotrivă, forme verbale sonore de interdicție.
Câteodată călăreții încep să numere, cu voce tare, ultimele trei fulee dinaintea obstacolului.

Caii se bucură la auzul vocii umane, atunci când aceasta invită la calm și liniște. Mulți formatori (nu doar călăreți, dar și îngrijitori și potcovari) își deprind caii să performeze doar la comenzi abia șoptite.

5. Caii aud ritmul în care bate inima omului

Calul aude bătăile de inimă ale omului de la 1 m distanță. Atunci când se află într-o herghelie, caii își sincronizează bătăile inimii. În cazul în care ritmul inimii unuia dintre cai începe să crească, toți vor ști că a apărut un pericol.

În mod similar, caii aud și ritmul în care bate inima omului: un ritm constant, normal sau unul alert, care indică teamă. Din acest motiv se spune despre cai, în limbaj uzual, că ne pot simți frica.

6. Cailor le place muzica?

Sensibilitatea cailor la ritm se confirmă și atunci când vine vorba de ascultarea muzicii. S-a constatat că este mai ușor să acordezi ritmul pașilor mai multor cai (un escadron, de pildă) utilizând muzica, decât în absența ei.
Nu doar în progresiile de Free style, ci toate progresiile de dresaj au o mai mare calitate dacă se desfășoară pe un fond muzical.

Putem face o paralelă și cu experimentele care au arătat că mulsoarea la vaci variază invers proporțional cu intensitatea fundalului muzical (de la Heavy metal la muzică clasică).

Acest fapt ne sugerează că nu doar zgomotele, dar și anumite melodii pot agresa, stresa caii.

Difuzarea muzicii clasice în timpul transportului cailor a scăzut indicatorii de stres, cum ar fi urechile întinse, și a accelerat de asemenea recuperarea ritmului cardiac după stres.

Același exeriment cu muzică clasică la momentul potcovitului nu a modificat comportamentul, dar a îmbunătățit recuperarea ritmului cardiac.

În concluzie

Capacitățile auditive superioare ale cailor, care îi fac să perceapă frecvențe și sunete inaccesibile urechii umane, joacă un rol semnificativ în comportamentul și reacțiile lor față de mediul înconjurător.

Sensibilitatea lor extinsă nu doar că îi ajută să detecteze pericolele mai repede, dar îi face și extrem de receptivi la tonurile vocale umane și la muzică, influențându-le starea de spirit și răspunsurile comportamentale.

Prin înțelegerea și ajustarea sunetelor din mediul cailor, putem minimiza stresul și anxietatea lor, îmbunătățind astfel relația și cooperarea dintre cai și oameni.

Bibliografie: Alexandru Iavorovski – “Psihologia Calului – Gramatica echitației – IV”

ALTE CURIOZITĂȚI DESPRE CAI:

Cum se vede lumea prin ochii cailor?

Să învățăm limbajul corporal al calului

Curiozități despre cai: De ce botul calului este moale și catifelat?

TOP 10 cele mai amuzante momente din timpul concursurilor de sărituri peste obstacole

Articolul anterior
Cum se vede lumea prin ochii cailor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Ochii cailor - Clubul sportiv Equester 03

Cum se vede lumea prin ochii cailor?

TOP 10 cele mai amuzante momente din timpul concursurilor de sărituri peste obstacole

Equester - Curiozitati despre cai

Curiozități despre cai: De ce botul calului este moale și catifelat?

Limbajul cailor - prietenie - clubul sportiv Equester

Să învățăm limbajul corporal al calului

Equester Riding Club - echitatie de performanta web

Participarea sportivilor la competiții

Meniu
×