Echitație pentru copii

Plimbări cu calul

Este o plimbare la pas pentru începători, de 10 minute, în care copiii învață să se apropie de cal și să-l cunoască.

Astfel, ei simt interacțiunea cu el și fac primul pas spre construirea unei relații de parteneriat. Aceasta este bazată în primul rând pe sentimentul de încredere – în propriile forțe, dar și încrederea în capacitatea de înțelegere și ascultare a calului.

Prin simplul fapt că un copil stă călare și calul pășește, din punct de vedere motric, se transmit o serie de impulsuri care stimulează echilibrul și sistemul senzorial al copilului.

Lecții de echitație scurte (20 min)

Sunt recomandate pentru copiii cu vârste de până la 6 ani datorită capacității lor, fizice și psihice, de a rezista călare.

Lecția de călărie începe cu o plimbare de 10 minute în care copilul este încurajat să rămână complet relaxat. Scopul este acela de a se acomoda cu poziția în șa, cu mișcările calului și balansul corpului.

Apoi urmează o serie de indicații pentru corectarea poziției de călărit și exerciții pentru dezvoltarea încrederii și echilibrului.

Lecții de echitație complete (45 min)

Sunt recomandate pentru copiii mai mari de 6 ani. Includ, pentru început, exerciții simple: mână în șold, mână lateral, rotiri din brațe, mângâieri (te apleci și mângâi calul pe piept, sau pe spate).

Acestea au scopul de a dezvolta echilibrul, încrederea și capacitatea copilului de a interacționa cu calul.

Ulterior, de la o ședință la alta, exercițiile devin mai complexe. Este antrenată tot mai mult capacitatea de coordonare, sincronizare și menținere a echilibrului prin exerciții precum:

  • rotiri de brațe din trunchi, aplecări față-spate, cu mângâieri și bătăi ușoare ale calului, exerciții pentru dezvoltarea instinctului de a strânge din genunchi, exerciții de echilibru stând în genunchi pe șa, exerciții de gimnastică cu chinga de voltijă etc.

Beneficiile echitației pentru dezvoltarea copiilor

Activitățile asistate de cal cer un contact psihic permanent cu animalul. Comportamentul copilului devine mai calm şi mult mai hotărât.

În timpul lecțiilor de echitație, copilul păstrează contactul cu prezentul.

El devine conştient de propriile trăiri, învaţă să fie atent la trăirile şi mesajele nonverbale transmise de fiinţa care îi este alături – calul.

Astfel, copilul învață să recunoască și să gestioneze emoțiile și îşi îmbunătăţeşte capacitatea de cooperare.

Meniu
×