Dezvoltare personală

“There’s something, about the outside of a horse that is good for the inside of a man.” – W. Churchill

Beneficiile și efectele psihologice ale hipoterapiei sunt recunoscute de un număr tot mai mare de terapeuți care lucrează cu copii cu autism, tineri cu probleme comportamentale, părinți divorțați, adulți cu depresie și chiar celebrități care suferă de diverse tipuri de dependență.

Psihoterapeutul Anda Păcurar ne explică într-un interviu acordat Totb.ro: “Calul te ajută pe mai multe categorii de terapie. Una e cea fizică, pe partea de recuperare sau de stimulare pentru persoane cu dizabilități.

Calul e singurul animal confortabil de călărit și are mersul tridimensional, exact ca omul, are oscilațiile de bazin pe care le are și omul. Atunci, o persoană cu dizabilitate urcată pe cal merge ca un om normal. E o stimulare pe care o poate face doar calul, fizioterapeuții n-o pot face.

Mai e și faptul că animalul are o temperatură mai ridicată decât cea a corpului nostru; căldura stimulează corpul, îl relaxează, iar fizioterapia e mult mai ușor de făcut.”

Hipoterapia conduce la o mai bună gestionare a emoțiilor

Pe partea psihică, există de asemenea beneficii imediate și generale.

“Evoluția e foarte rapidă, de multe ori vezi rezultate în termen de 5-10 ședințe. Se lucrează pe anumite tipuri de dificultăți sau tulburări psihice sau psihiatrice, dar sunt câteva beneficii pe care le poate avea orice persoană.

În primul rând, calul te învață autocontrolul, atât al posturii și al corpului, cât și al emoțiilor.

Calul e foarte sensibil și îți oglindește reacțiile, mișcările. De exemplu, dacă ești pe cal și te-ai dezechilibrat sau dacă nu stai într-o poziție corectă, dacă stai aplecat spre stânga sau spre dreapta sau dacă coloana ta nu stă într-o poziție corectă, calul sesisează asta și se oprește. Funcționați împreună, așa că trebuie să mergi corect.

Pe partea emoțională, dacă tu nu îți controlezi, gestionezi emoțiile, calul nu cooperează.”

Resetarea creierului prin hipoterapie

Hipoterapia este potrivită pentru persoanele anxioase, depresive, antisociale, care nu au încredere în sine, au dificultăți de limbaj etc.

Învățând relația cu calul, crește stima de sine. Acesta e următorul beneficiu pe care îl au toți clienții. Să fii capabil să urci pe un cal, să comunici cu un cal, să-l faci să răspundă la comenzile tale când el are sute de kilograme și e mai înalt decât tine, îți dă o stimă de sine crescută. Având efectul acesta, există beneficii foarte mari pe partea de anxietate, de depresie, care merg de multe ori împreună. ” – psihoterapeut Anda Păcurar.

A fost documentat clinic faptul că, în preajma cailor, frecvența creierului nostru se modifică. Ne calmăm și devenim mai conștienți și mai concentrați atunci când suntem alături de cai.

Astfel, învățăm să păstrăm contactul cu prezentul, devenim conștienți de propriile trăiri, și în același timp învaţăm să fim atenți la trăirile şi mesajele nonverbale transmise de fiinţa care ne este alături – calul.

“Atunci când îmbrățișezi calul și apleci capul în jos, e ca și cum ai da un shutdown creierului; creierul nu mai poate gândi, îi dai o pauză și te relaxezi.”

Un rezultat firesc al hipoterapiei este și faptul că apar emoții pozitive autentice. Alături de cal, nu poți să fii altfel decât autentic. Iar aceste emoții pozitive, psihologic vorbind, sunt contagioase.

Un caz real de depresie

Hipoterapia este o terapie care funcționează în cazul tulburărilor de stres posttraumatic, depresie, anxietate și abilități de viață.

“Sunt persoane care, din anumite motive, ori de boală, ori sociale, nu au fost antrenate pentru viață, iar alături de cal învață să fie responsabile, atente.

În momentul în care ajungi să ai grijă de cal, înveți să ai grijă și de tine.

În ceea ce privește depresia, am avut o tânără cu o depresie foarte gravă, care ținea de doi ani. Era foarte abătută, nu ridica capul din pământ, nu era interesată de nimeni, și atunci oamenii de acolo au ales un cal care într-un fel îi semăna.

De multe ori se aleg cai și în funcție de tulburările persoanelor. De exemplu, un cal care a fost maltratat, care a fost prost hrănit, poate fi foarte de ajutor pentru o persoană care are tulburări de alimentație sau care a fost abuzată.

Ce a fost interesant a fost că femeia care suferea de depresie s-a simțit bine cu un anumit cal și cu un anumit terapeut. După a treia ședință, a început să facă schimbări radicale în viața ei, s-a dus în sfârșit să-și recupereze hainele din casa soțului, pentru că toată depresia pornise după ce a fost părăsită de soț și pierduse casă, slujbă, tot.”

“Sunt persoane care nu funcționează la alt tip de terapie, dar reacționează spectaculos la terapia cu calul.

De multe ori, persoanelor le e mai ușor să comunice de pe cal, să-ți spună anumite lucruri ca și cum n-ar mai conta, deși pentru ei sunt foarte importante. Le e mai ușor s-o facă de pe cal, pentru că animalul îi scoate din realitatea lor imediată. Urcat pe cal, nu mai ești cu picioarele pe pământ și nu mai ești atât de atent la diverse constrângeri interioare sau sociale, comunicarea e mai liberă.” – psihoterapeut Anda Păcurar.

Hipoterapia-4w

Beneficiile echitației în planul fizic

  • dezvoltarea sistemului muscular, prin activarea tuturor grupelor musculare;
  • ajustarea poziției corporale normale, încurajarea posturii corecte;
  • îmbunătățirea circulației sângelui (care conduce la relaxarea sistemului nervos);
  • cu ajutorul impulsurilor și relaxarea organismului, sistemul osos începe să se alinieze;
  • stimularea capacității de menținere a echilibrului;
  • îmbunătățirea flexibilității, a forței, dar și coordonarea mișcărilor;
  • îmbunătățirea respirației;
EQUESTER RIDES

Beneficiile echitației în planul psihic

  • creşterea încrederii în sine și a stabilității emoționale;
  • dezvoltarea atenţiei și memoriei;
  • creșterea interesului pentru lumea înconjurătoare;
  • dezvoltarea răbdării;
  • creșterea capacitații de asumare a responsabilităților;
  • controlul emoțional și autodisciplina;
  • interesul, respectul și grija față de animale;
  • integrarea socială și o mai bună comunicare;
  • reabilitarea emoțională după diverse traume sau tulburări.

Un proiect pentru care căutăm parteneri

La Equester Riding Club, hipoterapia este o nouă direcție pe care dorim să o dezvoltăm, prin stabilirea unor parteneriate cu clinici sau cabinete de psihoterapie.

În prezent, clubul nu dispune de un psihoterapeut propriu, însă avem deschiderea de a pune la dispoziție suportul oferit de caii noștri în organizarea unor activități specifice de terapie.

Meniu
×