Cum să te pregătești pentru prima lecție de echitație?

Equester - prima lectie de echitatie

Reguli de echitatie-Equester

Te gândești deja de ceva vreme să înveți să călărești și ai făcut primul pas spre visul tău, făcând o rezervare la un centru de echitație. “Minunat” îți spui, dar pe măsură ce se apropie prima ta lecție începi să devii nerăbdător și totodată neliniștit. Îți trec mii de întrebări prin minte: “Oare mă voi descurca”? “Cu ce să mă îmbrac”? “Cu ce să mă încalț”? “Oare voi avea un cal blând”? și câte și mai câte… Liniștește-te! Este absolut normal să trăiești un amalgam de sentimente deoarece echitația este un domeniu cu totul nou pentru tine. Totul va fi bine!

Cu ce să te îmbraci?

În primul rând, poartă pantaloni moi, mai strânși pe picior, dintr-un material cât mai natural (bumbac). Mulți fac greșeala de a călări în blugi. Nu face asta, deoarece cusăturile freacă interiorul picioarelor și nu oferă o bună libertate de mișcare.

Ar fi de preferat colanții din bumbac sau pantalonii de trening. Cu cât pantalonii sunt mai puțin alunecoși, cu atât mai bine, iar orice este confortabil și nu se va freca este un început bun.

Dacă este sezon rece, alege o geacă până la mijloc, scurtă. Atunci când călărim, sunt de evitat hainele largi, care flutură în bătaia vântului, pentru că distrag atenția calului și îl agită.

De asemenea, nu purta tricouri complet fără mânecă oricât de cald ar fi afară. Un tricou cu mânecă scurtă sau chiar trei sferturi te protejează, atât împotriva arsurii soarelui, dar și împootriva eventualelor zgărieturi în cazul în care ai neșansa să cazi.

Cu ce să te încalți?

Încălțămintea este la fel de importantă ca și îmbrăcămintea.

Pentru început, o încălțăminte potrivită pentru călărit ar fi un pantof adidas, o gheată sau o cizmă scurtă (excludem balerinii, sandalele sau pantofii cu tocuri). Ulterior, cei care rămân fideli acestui hobby își pot achiziționa cizme speciale pentru călărie (există și cizme de călărie pentru copii).

Poartă o pereche de încălțăminte cu un toc de un centimetru, dacă este posibil. O mulțime de ghete de zi cu zi pentru bărbați și femei ar îndeplini această cerință în zilele noastre.

Dacă nu ai o pereche de cizme, găsește o pereche de adidași care nu au talpa complet netedă. Acest lucru este pentru a preveni alunecarea piciorului din scărițe.

Prima întâlnire cu calul

Bun… acum că am lămurit cu ce te îmbraci și cu ce te încalți la prima ta lecție, trebuie să discutăm și despre partenerul tău, calul.

Prima dată vei face cunoștință cu instructorul, vei primi o tocă potrivită, iar apoi vei cunoaște calul. Mai că te sperie prin statura lui impunătoare. Curaj, totul va fi bine!

Calul pe care vei călări prima dată este ales special pentru călăreții începători, este bland și cu siguranță nu va face nimic imprevizibil care să te pună în pericol. Este foarte util să citești înainte și setul de Reguli obligatorii atunci când vine vorba de călărie.

Nu-ți fă griji dacă ești puțin nervos sau agitat. Este perfect normal. Instructorul îți va arăta elementele de bază, cum să-i ceri calului să meargă, să întoarcă sau să se oprească.

Vei învăța cum să-ți folosești mâinile și picioarele pentru a-ți ghida calul să facă ce dorești.

Primul tău trap

După ce stăpânești elementele de bază, vei fi gata să încerci să mergi la trap. Uneori poți face acest lucru chiar de la prima lecție, iar uneori poate dura un pic mai mult.

Cu toate că nu este un ritm deosebit de rapid, este săltăreț și s-ar putea să ai probleme în găsirea ritmului și echilibrului corect, dar conform zicalei „Repetiția este mama învățăturii!”, până la urmă vei reusi să-l execuți corect.

Odată ce ai învățat să mergi corect la trap, următorul pas este galopul.

Depinde doar de tine cât de repede vei ajunge să galopezi, dar în orice caz, nu ar trebui să-ți ia mai mult de 2 luni ca să ajungi în acest punct.

Galopul ți se va părea foarte repede la început, dar trebuie să-ți relaxezi șoldurile și să stai cât mai bine în șa și totul va fi bine.

Înveți să fii stăpân pe tine

În funcție de instructorul cu care faci primul pas în echitație, s-ar putea să-ți începi lecțiile în manej, cu calul ținut la lonjă pentru ca tu să te poți concentra pe găsirea echilibrului înainte de a învăța să controlezi pe deplin calul.

Un cal te urmează prin încrederea pe care i-o inspiri, nu prin faptul că îi ordoni. Cu alte cuvinte, va trebui să înveți să construiești o relație care are la bază autoritatea câștigată, și nu cea impusă. Ascultarea din partea calului se câștigă în timp, prin dezvoltarea unor aptitudini necesare (am scris despre acestea în articolul Aptitudini dezvoltate prin echitație).

Indiferent de modalitatea prin care înveți tainele echitației, amintește-ți să te relaxezi, să ai încredere atât în calul tău, cât și în instructor, să-i asculți sfaturile și să existe o bună comunicare om-om, dar și cal-om.
Mult noroc!

Surse informații: FEI (Federația Ecvestră Internațională), Equester

Citește și:
Terapia cu cai la copii – beneficii

Articolul anterior
9 mituri despre călărie
Articolul următor
Top 10 curiozități despre cai
Ochii cailor - Clubul sportiv Equester

Cum se vede lumea prin ochii cailor?

TOP 10 cele mai amuzante momente din timpul concursurilor de sărituri peste obstacole

Equester - Curiozitati despre cai

Curiozități despre cai: De ce botul calului este moale și catifelat?

Limbajul cailor - prietenie - clubul sportiv Equester

Să învățăm limbajul corporal al calului

Equester Riding Club - echitatie de performanta web

Participarea sportivilor la competiții

Meniu
×