Top 10 curiozități despre cai

Curiozitati despre cai

Domesticiți, folosiți pentru tracțiune sau transport, un real ajutor pe câmpul de luptă, prieteni de nădejde, partener de competiții, caii sunt alături de oameni de sute de ani. Au fost implicați în activitățile cotidiene ale acestora și, astfel, putem spune că și-au câștigat un loc special în istorie.

Astfel, am întocmit un top 10 curiozități despre cai:

1. Cea mai apropiată rudă a calului este rinocerul

În prezent o singură specie principală din familia cailor mai supraviețuieste. Este numită Equus, iar din ea fac parte caii domesticiți (Equus caballus) și calul Przewalski, adică zebrele și măgarii.

Conform Muzeului American de Istorie Naturală, caii aparțin unui grup de mamifere cu număr impar de degete, denumit perisodactile, iar rinocerii și tapirii sunt supraviețuitori ale acestei specii.

Equester Iași - club de echitatie si pensiune pentru cai

Equester Iași – Top 10 curiozități despre cai

2. Caii au cei mai mari ochi din lumea mamiferelor

Caii au un câmp vizual foarte larg datorită diametrului mare al ochilor de aproximativ 5 cm.

Din punct de vedere al volumului, ochii cailor sunt de 9 ori mai mari decât cei umani.

Caii folosesc cu precădere vederea monoculară, ceea ce înseamnă că ochii sunt folosiți separat. Astfel, un cal poate vedea și procesa întâmplări separate care au loc în stânga sau în dreapta sa.

Atunci când se uită în față, calul folosește vederea binoculară pentru a se putea concentra pe un anume obiect din fața sa.

Atunci când animalul se concentrează pe un obiect aflat la depărtare, acesta va ridica capul foarte mult în aer pentru a-și îmbunătăți câmpul vizual.

3. Inteligență

Mai multe studii despre cai au demonstrat capacitatea de memorare a cabalinelor. Caii se deosebesc de alte animale și prin faptul că răspund la stimuli pozitivi. Astfel, dacă te vei comporta frumos cu ei, nu vor uita acest lucru și te vor saluta cu un nechezat sau te vor lăsa să-i mângâi.

De asemenea, calul ține minte locurile în care a mai fost și devine nervos dacă acestea îi trezesc amintiri neplăcute.

4. Limbajul urechilor

Caii își pot mișca urechile la 180 de grade folosind 10 mușchi diferiți, în timp ce oamenii folosesc doar 3 mușchi. Caii pot alege și izola o singură zonă spre care să își îndrepte auzul.

Caii comunică prin mișcarea urechilor.

  • Atunci când calul tău flutură din urechi, înseamnă că este atent și te ascultă.
  • Dacă îi place ceea ce aude la tine, atunci urechile lui vor fi ciulite și îndreptate înainte.
  • Dacă urechile lui sunt lăsate pe spate, înseamnă că este trist, supărat sau nervos.
  • Dacă urechile sunt puțin aplecate spre exterior, înseamnă că este relaxat, plicitist sau nu se simte bine.

5. Dinții cailor

Un prim detaliu interesant este că masculii au 44 de dinți, iar femelele au între 36 și 40 de dinți. Dinții în plus ai masculilor sunt 2 perechi de canini cunoscuți și ca “dinți de luptă” deoarece masculii se bat între ei pentru a fi liderii turmelor de iepe.

6. Râsul de cal

Cu siguranță ați văzut un cal care-și dădea capul pe spate și vă arăta cu mândrie dantura. Dacă ați crezut că râde la voi, v-ați înșelat. De fapt, calul vă mirosea.

Calul își lasă capul pe spate în scopul de a direcționa mirosul care plutește în aer spre glandele olfactive speciale, localizate în capătul pasajului nazal.

7. Caii nu pot vomita

Medicii veterinari explică faptul că e fizic imposibil ca un cal să vomite. “În cazul cabalinelor, mușchii sfincterului esofagian sunt mult mai puternici decât în cazul altor animale, făcând aproape imposibilă deschiderea valvei atunci când avem o presiune inversă, dinspre stomac”, spune veterinarul Joe Bertoni.

8. Caii sunt animale foarte curate

Caii sunt singurele animale care nu beau apă după alte animale sau dintr-o găleată de apă murdară. Deoarece au simțurile foarte bine dezvoltate, ei simt mirosurile altor animale în găleata de apă.

9. Cel mai mic cal din lume

Dacă în mod normal un cal măsoară peste 1.47 metri, cel mai mic cal din lume măsoară doar 43 de cm. Thumbelina a fost cel mai mic cal afectat de nanism și a avut la naștere greutatea unui bebeluș.

10. Cel mai bătrân cal

Un cal sănătos trăiește în medie 20-30 de ani, dar Billy a trecut de mult de această vârstă. Billy a fost cel mai bătrân cal din lume, atingând vârsta de 62 de ani și aparținând rasei Mustang din nordul Americii.

Articolul anterior
Cum să te pregătești pentru prima lecție de echitație?
Articolul următor
Terapia cu cai la copii – beneficii
Ochii cailor - Clubul sportiv Equester

Cum se vede lumea prin ochii cailor?

TOP 10 cele mai amuzante momente din timpul concursurilor de sărituri peste obstacole

Equester - Curiozitati despre cai

Curiozități despre cai: De ce botul calului este moale și catifelat?

Limbajul cailor - prietenie - clubul sportiv Equester

Să învățăm limbajul corporal al calului

Equester Riding Club - echitatie de performanta web

Participarea sportivilor la competiții

Meniu
×